RECHT & KROM
Over nieuwe wet- en regelgeving en juridische zaken.
Wajong en bijstand
HEFFINGSKORTINGEN BLIJVEN (NOG)
De (versnelde) afbouw van de dubbele heffingskorting in de bijstand gaat komend jaar niet door. Ook wordt heffingskorting voor Wajongers, de zogenoemde jonggehandicaptenkorting, in 2023 niet gehalveerd. Dit heeft minister Schouten laten weten.
De halvering van de jonggehandicaptenkorting voor mensen met een Wajonguitkering en de versnelde afbouw van de dubbele heffingskorting in de bijstand waren afgesproken in het Regeerakkoord. Het gaat om aftrekposten van de belasting, vergelijkbaar met de zogeheten arbeidskorting voor werkenden.
De FNV heeft zich altijd fel tegen de halvering (Wajong) en versnelde afbouw (bijstand) verzet omdat mensen met een Wajong- en bijstandsuitkering elk dubbeltje nu al tien keer moeten omdraaien en dus niet meer kunnen missen/inleveren. Nu vanwege de stijgende energiekosten en de inflatie de koopkracht van iedereen onder druk staat, trok de bond andermaal aan de bel. Minister Schouten heeft daarop laten weten dat beide maatregelen in elk geval in 2023 niet doorgaan. Of dat uitstel of afstel is, is nog niet bekend.
Beschut werk
GEMEENTEN CREËREN NOG STEEDS TE WEINIG PLEKKEN
Ondanks targets en geld van het Rijk, creëren veel gemeenten nog steeds niet genoeg beschutte werkplekken. ‘Onacceptabel’, aldus Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV. ‘De overheid houdt zich niet aan de grondwet.’
Voor 2021 was het doel 8600 plekken. Het daadwerkelijke aantal kwam uit op 6767 (79 procent). Dat betekent dat duizenden mensen ongewild thuiszitten, want er zijn bijna 11.000 mensen met een indicatie voor beschut werk. Kitty Jong: ‘En dat werk is onvoorstelbaar belangrijk. Mensen ontlenen er eigenwaarde aan en kunnen meedraaien in de maatschappij’. De bond vindt het dan ook onacceptabel dat veel gemeenten zich nog steeds niet (want zo gaat het al jaren) aan hun opdracht houden. 120 gemeenten realiseerden zelfs tussen de nul en vijf plekken in de afgelopen jaren, becijferde de bond. En nog meer gemeenten zitten onder hun doelen. Jong: ‘De overheid houdt zich niet aan de grondwet.’
Geld oormerken
Gemeenten krijgen geld van de overheid om beschutte werkplekken te realiseren. Dat geld krijgen ze echter al op voorhand en wordt het niet gebruikt, dan hoeft het niet terug. Zo worden ze dus eigenlijk beloond om te weinig te doen, meent de FNV, want dan houden ze geld over voor andere zaken. De bond wil dan ook dat het geld geoormerkt wordt én wel moet worden terugbetaald als het niet wordt gebruikt.
Gemeente moet inkomen aanvullen
ARNHEMS ECHTPAAR WINT RECHTSZAAK
Een Arnhems echtpaar heeft recht op extra bijstand ter compensatie van het niet ontvangen van het maximale toeslagenbedrag. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) bepaald. Daarmee heeft de hoogste bestuursrechter een doorbraak geforceerd in de al lang slepende kwestie die speelt bij circa vijfduizend huishoudens.
De zaak loopt al sinds 2015. De man van het echtpaar had toen een WIA-uitkering die lager is dan de bijstandsnorm voor gehuwden. Daarom ontving het stel aanvullende bijstand van de gemeente. Maar door een gebrekkige afstemming van fiscale regelingen kregen ze minder toeslagen dan als ze alleen bijstand hadden ontvangen. Terwijl hun inkomen dus net zo hoog (of laag) was als een bijstandsuitkering, het kwam alleen deels uit een ander potje (WIA). Doordat ze minder toeslagen kregen, kwam het netto-inkomen van het echtpaar onder het bestaansminimum. De CRvB oordeelt nu dat de situatie van het Arnhemse echtpaar zeer bijzonder is en dat de gemeente het verschil, met terugwerkende kracht, moet compenseren.
Zelfde schuitje
Maar het is maar de vraag of het zo bijzonder is. Ongeveer vijfduizend huishoudens met een netto-inkomen op of onder het sociaal minimum, zitten in een vergelijkbare situatie. Ook zij ontvangen niet de maximale toeslagen. De Ombudsman heeft hier in 2016 al aandacht voor gevraagd. Kamervragen volgden, maar een oplossing werd niet gevonden. Voor eind 2020 zou een rapport verschijnen met mogelijke oplossingen, maar dit rapport is nog niet verschenen en het ministerie van Financiën liet in antwoord op vragen van de CRvB weten daar niet op vooruit te willen lopen.
Actie nodig
Jurist André Moerman van de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden stelde in Binnenlands Bestuur het schandalig te vinden dat de regering de kwestie maar voor zich uit blijft schuiven. De mensen die hierdoor worden geraakt, weten volgens hem vaak niet wat er aan de hand is omdat het zo complex is. Gemeenten zouden hen daarom actief moeten benaderen. ‘Nu is actie nodig om ervoor te zorgen dat iedereen die het treft hier ook mee geholpen wordt.’
Uitspraak van het Hof
ZIEK EN OP VAKANTIE? DAN 100 PROCENT LOONDOORBETALING
Een (gedeeltelijk) zieke werknemer die vakantie opneemt, moet honderd procent loondoorbetaling krijgen. Net als niet-zieke werknemers die vakantie opnemen. Dat heeft het Hof van Justitie van de EU (Hof) laten weten op vragen van een Nederlandse bestuursrechter.
De zaak bij de bestuursrechter was aangespannen door een gedeeltelijk arbeidsongeschikte ambtenaar. Hij ontving in het eerste ziektejaar 100 procent van zijn loon. In het tweede ziektejaar werd dit 70 procent voor de uren die hij nog ziek was en 100 procent voor de uren die hij weer werkte. Toen hij in het tweede ziektejaar vakantie opnam, kreeg hij voor dat verlof ook de 70 procent voor de uren die hij nog ziek was. De ambtenaar vond dat hij over deze vakantiedagen recht had op 100 procent van zijn loon. En hij heeft daarin dus gelijk gekregen van het Europese Hof van Justitie. De Nederlandse rechter heeft inmiddels uitspraak gedaan en de overwegingen van het Hof overgenomen.