13/31
  • Pages
  • Editions

IN 'T KORT

Nieuwsberichten voor leden van FNV Uitkeringsgerechtigden.


VRIJWEL ALLE UITKERINGEN GAAN OMHOOG

Het minimumloon én vrijwel alle uitkeringen gaan vanaf komend jaar met ruim tien procent omhoog. De druk vanuit de FNV en de campagne #Voor14 hebben een belangrijke rol gespeeld bij deze ‘historische overwinning.’

Het is voor het eerst sinds de invoering van het minimumloon in 1969 dat de regering een bijzondere extra verhoging doorvoert. Vanaf 1 januari 2023 gaat het minimumloon met ruim 10 procent omhoog en dit betekent dat dan ook flink aantal uitkeringen met dit percentage stijgt. Normaal geldt dat alleen voor de aan het minimumloon gekoppelde uitkeringen, maar dit keer gaan ook een aantal andere uitkeringen omhoog. Het gaat onder andere om: de Wajong, de bijstand, de IOW, de IOAW, de WGA, de IVA, de WW en de WAO.


Tegemoetkoming zorgpremie

VERSCHILLEN TUSSEN GEMEENTEN ZIJN ENORM GROOT

De tegemoetkoming in de zorgkosten voor chronisch zieken verschilt enorm per gemeente. Het verschil kan wel oplopen tot duizend euro, blijkt uit onderzoek van Independer.

Van de gemeenten die een geldbedrag noemen op hun website, varieert de maximale jaarlijkse tegemoetkoming van 80 euro in Maastricht tot wel 1.095 euro in Amsterdam. 193 gemeenten, waaronder Eindhoven, Alkmaar en Leiden communiceren helemaal niks online over een eventuele tegemoetkoming, maar blijken die soms wel degelijk te hebben. Ook zijn er grote verschillen per gemeente over wie er nu precies aanspraak kan maken op de tegemoetkoming. Mensen met een handicap of chronische ziekte moeten kunnen aantonen dat ze meerkosten hebben door hun aandoening. Bovendien is er een inkomensgrens, maar ook die is per gemeente weer anders.

Op deze site kan je zien wat de tegemoetkoming is in jouw gemeente.


PETITIE: TANDARTS TERUG IN HET BASIS­PAKKET

Mensen passen hun gedrag aan om rond te kunnen blijven komen, en maken daarbij soms ingrijpende keuzes, zo blijkt uit onderzoek van de FNV onder ruim 28.000 mensen. Zo gaat bijna eenvijfde van hen minder naar de dokter of de tandarts.

Sinds 2007 is mondzorg voor eigen rekening. Dokters van de Wereld vindt dat de tandarts terug moet in het basispakket en heeft daarvoor een petitie geopend. De FNV ondersteunt deze oproep.


Ombudsman:

'JONGEREN IN DE PARTICIPATIEWET EN WAJONG FINANCIEEL IN DE KNEL'

Wetten en regels van de overheid zitten jongeren met een beperking in de weg, waardoor zij groot risico lopen op langdurige financiële problemen. Ook jongeren tot 21 jaar in de bijstand lopen een groot risico om langdurig financieel in de knel te komen. Dit concludeert de nationale ombudsman in twee rapporten.

In het rapport ‘Meedoen zonder beperkingen’ vraagt de nationale ombudsman aandacht voor de (financiële) problemen van jongeren met een beperking in de Wajong en de Participatiewet. Deze jongeren worden volgens de ombudsman geconfronteerd met ingewikkelde wetten, administratieve rompslomp, onzekere inkomsten en weinig toekomstperspectief.

In het rapport ‘Watertrappelen in de bijstand’ wijst de ombudsman op de problemen van jongeren tot 21 jaar in de bijstand. Zij hebben een zeer lage uitkering omdat hun ouders nog verantwoordelijk zijn voor de kosten van levensonderhoud. Als ouders financieel niet kunnen of willen bijspringen, moeten gemeenten de bijstand aanvullen. Maar niet alle gemeenten doen dat voldoende, constateert de ombudsman. Deze jongeren komen hierdoor financieel in de knel met soms grote gevolgen, zoals dakloosheid. De ombudsman roept onder andere betrokken partijen op om de vier weken wachttijd voor jongeren in de bijstand af te schaffen én om de bijstandsuitkering voor jongeren zonder ouderlijk vangnet altijd aan te vullen tot het sociaal minimum.

Deel deze pagina