'T KAN WEL

WAT IS WÉL MOGELIJK?

Tekst Eva Prins Beeld Jeannette Schols

Mireille van Gelderen (61) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmontsteking. Desondanks is het haar gelukt veertig jaar aan het werk te blijven bij de FNV. Als dank kreeg de bond de ‘Mijn baas is paars-trofee’ van de patiënten­vereniging Crohn & Colitis.

‘Dat wordt de WAO’, voorspelde de arts toen de ziekte bij Mireille werd vastgesteld. Ze was toen 34, net bevallen van haar tweede kind, en werkte toen al dertien jaar bij de bond. Inmiddels zijn we bijna 30 jaar verder en werkt Mireille nog altijd bij de FNV. Daar is ze best trots op, ook dankzij de flexibiliteit van haar werkgever, zegt ze.

Colitis ulcerosa is een auto-immuunziekte waardoor het lichaam in de woorden van Mireille eigenlijk altijd in een soort ‘griepstadium’ verkeert. ‘Het sluimert altijd en soms – onvoorspelbaar wanneer of waardoor – vlamt het op, en dan ben je flink ziek. Dat betekent dat het voor mij heel belangrijk dat ik mijn grenzen goed bewaak en voldoende herstel­momenten heb.’ En die ruimte kreeg ze van de bond.

Mijn levenshouding is: Wat kan ik allemaal wél? Wat is wél mogelijk? En gelukkig ging de FNV daarin mee. Zo was ik een van de eersten die thuis kon werken; daar is het systeem toen op aangepast. En ik heb altijd – in samenspraak – mijn werktijden kunnen aanpassen. Daar ben ik dankbaar voor.’

Deel deze pagina