GOED GEHOLPEN

Tekst Eva Prins Beeld Jenny Lindhout

Toen Herman den Oude (58), na 36 jaar trouwe dienst bij Auping, in 2015 schildklierkanker kreeg, wilde zijn werkgever liefst zo snel mogelijk van hem af. Den Oude schakelde de bond in en werd vervolgens ‘fantastisch geholpen’ door WAO/WIA-begeleider Rien van Kesteren. ‘Ik ben hem eeuwig dankbaar.’

Het had letterlijk weinig gescheeld of Den Oude kon dit verhaal niet vertellen. Drie maanden nadat er in januari 2015 bij hem schildklierkanker werd geconstateerd, lag hij op de operatietafel. 8,5 uur waren de artsen met hem bezig, veel langer dan de bedoeling was. En hadden ze er 10 centimeter naast gezeten, dan had hij het niet overleefd.

STIL EN KIL

Zesendertig jaar heeft den Oude dan als productiemedewerker gewerkt bij beddenfabriek Auping, maar vanuit de directie kan er nog geen kaartje of bloemetje vanaf in die dagen dat hij op de ic vecht voor zijn leven. En ook bij de twee operaties die daarna nog komen, blijft het stil. Het blijkt een voorbode van de kille behandeling die hem de jaren erna ten deel zal vallen. Zo had ‘een snotjoch van een manager’ het lef om hem te vragen of ‘de chirurg wel z’n best had gedaan’, toen terugkeer op de werkvloer niet goed ging, vertelt Den Oude.

KEIHARD

Het absolute dieptepunt is voor hem echter het moment dat, ‘een jochie van personeelszaken die er net zeven weken werkte’, hem keihard vertelt dat ‘er geen werk meer voor hem is’ en hem doorverwijst naar een uitzendbureau. Het is dan september 2016. ‘Dan zit je al met die ziekte en dan krijg je zo’n gesprek erbij.’ Den Oude is woedend en schakelt nog dezelfde avond de bond in. Die koppelt hem aan WAO/WIA-begeleider Rien van Kesteren. Hij adviseert Den Oude om rustig thuis af te wachten tot de WIA-keuring, een paar maanden later.

GROTE STEUN

Den Oude wordt in eerste instantie 80 tot 100 procent afgekeurd. Daarmee is hij nog niet van zijn werkgever af, want die moet dan nog premies betalen. ‘Dus werd ik steeds weer opgeroepen voor gesprekken bij bedrijfsverpleegkundigen.’ Van Kesteren gaat overal mee naar toe en is daarmee een grote steun. Hij vraagt ook om een herkeuring en uiteindelijk komt in 2018 het verlossende telefoontje van een keuringsarts bij het UWV dat de eerste beoordeling niet goed was. Den Oude wordt volledig afgekeurd en krijgt een IVA-uitkering. ‘Hij zei: “Wat jij nodig hebt, is rust. En nu ben je van alle sores af.”

BOEK DICHT

Eind vorig jaar is het contract dan eindelijk officieel ontbonden en een transitievergoeding betaald – ook dat regelde Van Kesteren allemaal. Den Oude: ‘Al die wetten en regels zijn zo complex. Daar kom je zelf niet uit.’ Den Oude is heel blij dat hij het boek nu eindelijk definitief kan sluiten, te meer daar vorig jaar ook nog darmkanker werd geconstateerd. Ook daar is hij inmiddels aan geopereerd. ‘Maar het blijft altijd spannend. Je houdt toch die angst; daar kom ik nooit meer van af.’ Soms belt hij nog wel eens met Van Kesteren, vertelt hij, ook al is de zaak nu afgerond. ‘Ik ben hem eeuwig dankbaar.’

Wil je ook geholpen worden door een WAO/WIA-begeleider? Neem dan contact op met het Contactcenter via tel. 088 368 0 368. Ook met andere vragen kan je hier terecht op maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.30 uur.

Deel deze pagina