RECHT & KROM

Over nieuwe wet- en regelgeving en juridische zaken

Harmonisatie van de Wajong
EEN SCHAMEL INKOMEN

Ondanks felle protesten van onder andere de FNV, is harmonisatie van de huidige drie Wajongregelingen aangenomen door de Tweede Kamer. Het gros van de jonggehandicapten gaat er hierdoor op achteruit.

Huishoudelijke hulp
EINDHOVEN TERUGGEFLOTEN

De gemeente Eindhoven gaat bij zo’n tweehonderd ouderen en zieken de bezuiniging op hun schoonmaakhulp terugdraaien. Dat is het gevolg van een uitspraak die de meervoudige kamer in Den Bosch heeft gedaan in vier voorbeeld-rechtszaken.

HOGE RAAD ZET STREEP DOOR SLAPEND DIENST­VERBAND

Werkgevers mogen werknemers die langer dan twee jaar ziek zijn niet langer in een slapend dienstverband houden. Ze moeten de zieke werknemers die dat willen, ontslaan en de wettelijk verplichte transitievergoeding betalen. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. De FNV is blij met de uitspraak.

Kostendelersnorm
TWEEDE KAMER SCHRAPT UITZONDERING

De Tweede Kamer heeft een wetswijziging aangenomen die slecht uitpakt voor broers en zussen of grootouders en kleinkinderen (tweede graad verwantschap) die voor elkaar zorgen en samenwonen.

EINDE AAN HERKEURING VOOR CHRONISCH ZIEKEN

Chronisch zieken hoeven vanaf volgend jaar niet meer steeds aan te tonen dat ze nog altijd ziek zijn. Als de diagnose eenmaal is gesteld, krijgen zij voor onbepaalde tijd hun zorg vergoed, zo heeft het kabinet met de zorgverzekeraars afgesproken.