RECHT & KROM
Over nieuwe wet- en regelgeving en juridische zaken.
Sociale werkplaatsen
FNV NAAR MENSENRECHTENCOLLEGE VOOR HOGERE LONEN
Na maanden van protestacties, stapt de FNV naar het College voor de Rechten van de Mens om loonsverhoging bij de sociale werkplaatsen af te dwingen.
Al maanden voeren medewerkers van de sociale werkplaatsen actie voor een loonsverhoging van 10 procent en verdubbeling van de reiskostenvergoeding. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), die namens de gemeenten de cao-onderhandelingen voert, zegt best te willen ingaan op de eisen. Maar omdat het om gesubsidieerde banen gaat, vindt de VNG dat het Rijk ook geld moet bijleggen. Maar het Rijk zegt dat het geen partij is in de onderhandelingen en dat de gemeenten en de bonden er samen uit moeten komen.
De bond wijst erop dat de VNG voor de cao van ambtenaren wel over de brug is gekomen met meer loon, maar voor personeel van sociale werkplaatsen niet. Dat is discriminatie, vindt de FNV, die daarom naar het mensenrechtencollege stapt.

KORTERE AFLOSTERMIJN VOOR MENSEN MET SCHULDEN
Vanaf 1 juli is de aflostermijn van schuldregelingen gehalveerd van drie naar anderhalf jaar. En vanaf 1 september is ook de BKR-registratieduur flink verkort: van vijf jaar na zes maanden.
Voor inwoners die al vóór 1 juli 2023 aan een schuldregeling met een aflostermijn van 36 maanden begonnen, komt er geen overgangsregeling. Zij houden dus de duur van 36 maanden. De verkorting van de BKR-registratie geldt voor iedereen met een registratie door een schuldregeling. Dat betekent dat voor wie er op 1 september al (meer dan) een half jaar op had zitten, de BKR-registratie dan is komen te vervallen.
ASSEN GAAT GEMEENTELIJKE BELASTINGEN TERUGSTORTEN
Dankzij de volhardende inzet van FNV-kaderlid Bert Broersma uit Assen, gaat de gemeente Assen over 2022 en 2023 gemeentelijke belastingen terugstorten aan mensen die deze hebben betaald terwijl ze recht hadden op kwijtschelding.
Door nieuwe regels mogen gemeenten en waterschappen vanaf 2022 een ruimere vermogensgrens voor kwijtschelding van belastingen hanteren. De gemeente Assen heeft dit gedaan, ontdekte Broersma, maar zonder teruggaaf van reeds betaalde belastingen. Dit wordt nu gecorrigeerd. De mensen voor wie het geldt, krijgen automatische bericht, zo is Broersma beloofd. Het loont dus de moeite om te checken hoe het in jouw gemeente zit. En spreek de lokale politiek aan als de regels niet zijn verruimd. Wil je hier hulp of advies bij? Mail dan naar: uitkeringsgerechtigd@ug.nl
VERSOEPELING BIJSTAND VOOR HEERLENSE JONGEREN
Heerlen gaat een drietal versoepelingen invoeren in de bijstandsregels voor jongeren van 18 tot 27 jaar. Zo wordt de zoektermijn van vier weken afgeschaft, wordt de vrijlatingsregeling van inkomsten uit arbeid toegepast en gaat de jongerentoeslag omhoog.
Voorkomen
Door invoering van deze versoepelingen hoopt Heerlen stress, financiële problemen en schulden te voorkomen. Als een jongere bijvoorbeeld niet meer thuis woont en geen beroep op ouderlijke ondersteuning kan doen, kan de zoektermijn van vier weken voor grote financiële problemen zorgen. Bovendien is de huidige lage jongerennorm dan onvoldoende om van rond te komen. Reden voor Heerlen om, naast de afschaffing van de zoektermijn, ook de jongerentoeslag te verhogen. Tot slot wordt ook de vrijlatingsregeling van inkomsten uit arbeid bij jongeren toegepast.
Onzeker
Het aanpassen van de zoektermijn en de inkomstenvrijlating voor jongeren zijn twee van de maatregelen die demissionair minister Schouten vanaf 2025 wilde wijzigen in de Participatiewet. Of dit nu nog doorgaat, is door de val van het kabinet echter onzeker geworden.