IN 'T KORT
Nieuwsberichten voor leden van FNV Uitkeringsgerechtigden.
FNV en Dokters van de Wereld:
‘MONDZORG MOET TERUG IN HET BASISPAKKET’
Met een petitie en een zwartboek doen de FNV en Dokters van de Wereld een dringende oproep aan de politiek: mondzorg moet terug in het basispakket.
Zeker 1,5 miljoen mensen in Nederland gaan vanwege geldgebrek niet, of te weinig, naar de tandarts of mondhygiënist. Mondzorg wordt sinds 2006 voor volwassenen niet meer vergoed uit de basisverzekering. Mensen moeten zich daar extra voor bij verzekeren en voor velen is dat te duur.
Kosten
Inmiddels beoordelen meer dan 4 miljoen mensen in Nederland hun mondgezondheid als ‘matig’ tot ‘zeer slecht’. Met alle gevolgen van dien. Zo kan verwaarloosde mondzorg tot allerlei fysieke en mentale klachten leiden, wat behalve tot veel persoonlijk leed ook leidt tot juist hogere zorgkosten.
En dan zijn er nog de maatschappelijke kosten: mensen met gebitsproblemen lopen meer kans om zich te isoleren en zijn daardoor verminderd beschikbaar als ouder, mantelzorger of werknemer. Het Radboud UMC becijferde dat dit meer dan 3 miljard euro aan economische gevolgschade kost.
‘Mondzorg opnemen in het basispakket is veel goedkoper dan voortzetting van het huidige mondzorgbeleid’, benadrukt Hendrik Verschuur, voorzitter van Dokters van de Wereld dan ook.
Zwartboek
Een petitie met de oproep hiertoe is inmiddels meer dan 250.000 keer ondertekend. Daarnaast is een ‘boek vol rotte tanden’ aangeboden aan de Tweede Kamer. In dit zwartboek hebben Dokters van de Wereld en de FNV hebben getuigenissen verzameld van mensen die mondzorg mijden vanwege de kosten.
FNV: ‘SCHAF DE ARBEIDSEIS AF IN HET NIEUWE KINDEROPVANGSTELSEL’
De FNV heeft samen met Stichting Voor Werkende Ouders, WOMEN Inc. en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang het kabinet opgeroepen om de arbeidseis af te schaffen in het stelselontwerp hervorming kinderopvang. De arbeidseis betekent dat alleen ouders die betaald werk hebben, een tegemoetkoming krijgen in de kosten voor kinderopvang. Hierdoor komen kinderen van niet-werkende ouders op achterstand, concludeerde het Sociaal Cultureel Planbureau.
‘De arbeidseis maakt het nieuwe stelsel bovendien ongelooflijk ingewikkeld terwijl het doel was om het makkelijker te maken voor ouders’, stelt Marjet Winsemius van Stichting voor Werkende Ouders. ‘Daarbij maakt de arbeidseis kinderopvang ontoegankelijk voor ouders van kinderen die we juist toegang willen geven tot kinderopvang.’
VOOR 14 WORDT VOOR 16!
De Voor 14-campagne van de FNV strijdt al jaren voor een hoger minimumloon met daaraan gekoppeld hogere uitkeringen. Het doel is nu echter niet langer verhoging naar 14, maar naar 16 euro per uur.
Waarom? Het doel van de campagne is: een minimumloon waarvan je kunt rondkomen en dat in verhouding staat is met de rest van de lonen. Daar bestaat een internationale norm voor: het minimumloon in een land moet 60 procent van het mediaanloon zijn. Dat is het loon dat een gemiddelde werker verdient. Iedereen die minder dan deze ’60 procent mediaan’ norm verdient komt moeilijk(er) of niet rond en loopt risico op armoede en sociale uitsluiting.
Lange tijd was 60 procent mediaan 14 euro per uur. Maar doordat de lonen de afgelopen jaren zijn gestegen, is ook het mediaanloon gestegen. Hiermee komt 60 procent mediaan nu uit op 16 euro per uur. En dus heet de campagne Voor 14 vanaf nu Voor 16.
Meer weten? Kijk op: www.voor16.nl

College voor de Rechten van de Mens:
‘NEDERLAND DOET TE WEINIG VOOR ARMEN, ZIEKEN EN WERKLOZEN’
Nederland maakt te weinig vooruitgang met het waarborgen van economische en sociale mensenrechten als het recht op sociale zekerheid en het recht op werk. Dat schrijft het College voor de Rechten van de Mens in haar rapportage aan het VN-comité dat toeziet op de naleving van deze mensenrechten.
In de rapportage krijgt Nederland een flinke tik op de vingers. Eigenlijk op alle thema’s als armoede, gezondheid, wonen, werken, discriminatie en (on)gelijkheid ziet het college geen verbetering. En voor mensen met een beperking, mensen die in armoede leven en migranten, is de situatie zelfs verslechterd.
Daarnaast is het college kritisch op het grote verschil tussen de bescherming van mensenrechten in het Caribisch gebied en in Europees Nederland. Verschillende verdragen zoals het VN-verdrag handicap zijn niet van toepassing in Caribisch Nederland en ook de algemene wet gelijke behandeling geldt daar niet. En ook op het gebied van inkomen en armoede bestaat er een grote kloof tussen de eilanden en Europees Nederland, aldus de rapportage.