RECHT & KROM

Over nieuwe wet- en regelgeving en juridische zaken.

UWV KEURT 60-PLUSSER VOORLOPIG ZONDER ARTS

Wegens een groot tekort aan keuringsartsen, schakelt het UWV voorlopig geen arts meer in bij de medische keuring van 60plussers. Zorgwekkend, vindt de FNV omdat dit mogelijk het stelsel ondermijnt.

Slechts dertig procent van alle aanvragen bij het UWV wordt op dit moment op tijd afgehandeld. Eind vorig jaar wachtten meer dan 12.000 mensen al langer dan de wettelijke termijn van acht weken op behandeling van hun aanvraag. De gemiddelde wachttijd is inmiddels achttien weken.

De nood is nu zo hoog dat besloten is dat arbeidsdeskundigen voortaan mogen beoordelen of 60plussers in aanmerking komen voor een WIA-uitkering, in plaats van de arts. Deze leeftijdsgroep is verantwoordelijk voor 20 tot 25 procent van de WIA-aanvragen. De maatregel is tijdelijk, waarschijnlijk tot eind 2023.

Voorwaarde is overigens wel dat zowel de werknemer als de werkgever ermee instemt. Als een van hen toch wil dat een arts de medische keuring doet, moet dat alsnog.

ONTERECHT UITKERINGSGELD WORDT NA VIJF JAAR NIET MEER TERUGGEVORDERD

Onterecht ontvangen uitkeringsgeld zal nog maar tot maximaal vijf jaar na ontvangst worden teruggevorderd. Nu is dat nog twintig jaar. Dat hebben minister Schouten en minister van Gennip in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Op dit moment moet iemand die een WW- AOW- of bijstandsuitkering ontvangt tot twintig jaar terug kunnen aantonen dat hij of zij daar recht ophad. Hiermee wordt volgens de ministers een te grote last gelegd bij de uitkeringsontvangers.

De maatregel past bij de plannen van minister Schouten om de Participatiewet (iets) te versoepelen. Niet langer wordt in geval van een foutje of vergissing uitgegaan van kwade opzet en volgt dus niet automatisch een boete. Het uitgangspunt is dat verreweg de meeste mensen het goede willen doen, zo schrijven de twee ministers in hun brief aan de Kamer.

Deel deze pagina