UNIVÉ

CYBERCRIMINALITEIT, DAT GEBEURT MIJ TOCH NIET?

We zijn allemaal steeds meer online. Dat zorgt ook voor een opmars van cybercriminaliteit. Een nep e-mail van de bank, een gehackte computer of het manipuleren van je keyless auto. Ieder jaar worden 2 miljoen Nederlanders slachtoffer van cybercrime. Gelukkig is dit in veel gevallen te voorkomen. Goed om daar eens naar te kijken. Zeker nu we met elkaar veel meer thuiswerken en dat waarschijnlijk in de toekomst ook blijven doen.

MET WELKE SOORTEN CYBERCRIMINALITEIT KAN JE TE MAKEN KRIJGEN?

Criminelen weten op veel verschillende manieren toegang te krijgen tot je persoonlijke gegevens of apparaten. De meest voorkomende vormen van cybercrime zijn:

  • Phishing: het digitaal ‘vissen’ naar jouw persoonlijke gegevens;
  • Ransomware: het installeren van een virus op je computer;
  • Malware: de verzamelnaam voor alle kwaadaardige software die wordt gebruikt om jouw computer te vertragen of te hacken;
  • Botnet: een netwerk van computers die zelfstandig grote hoeveelheden spam produceren en versturen via internet;
  • Hacken: een cybercrimineel breekt in op jouw apparaat om toegang te krijgen tot jouw gegevens.

BEN JE ALS FNV-LID VERZEKERD BIJ UNIVÉ? DAN IS ER HULP!

Voorbeeld: Erik heeft een nieuwe telefoon gekocht en verkoopt zijn oude toestel op Marktplaats. Een mogelijke koper meldt zich. Ze spreken een prijs af en Erik krijgt van de koper een link via Whatsapp, zogenaamd om de betaling goed te keuren. Tot zijn grote schrik ziet Erik een half uur later dat er 3.000 euro van zijn bankrekening is afgeschreven. Omdat Erik bij Univé verzekerd is, kan hij meteen bellen met de Cyberhelpdesk. Een cyber-expert vraagt Erik wat er precies is gebeurd. Hij krijgt hulp bij het doen van een melding bij de bank, zodat de overschrijving wordt teruggedraaid en Erik zijn geld terugkrijgt. Ook ondersteunt de cyber-expert hem bij het doen van aangifte bij de politie, zodat de daders hopelijk snel worden gepakt.

VERMOEDEN VAN CYBERCRIME?

De Univé Cyberhelpdesk staat 24 uur per dag, 7 dagen per week klaar. Als je bijvoorbeeld een e-mail niet vertrouwt, of een virus op je computer hebt. Ze helpen dan om eventuele schade te voorkomen, te beperken en als het kan te herstellen. Univé Cyberhulp is standaard onderdeel van alle schadeverzekeringen.

BLOGS OVER CYBERCRIME

Kijk voor meer tips over het voorkomen van Cybercrime op de blogs die zijn geschreven:

Deel deze pagina