NIBUD

GRIP OP GELD MAAKT GELUKKIG

Tekst Lindsay de Sain Vallen Beeld Nibud

Maakt geld gelukkig? Sommigen zeggen dat geld niet gelukkig maakt, anderen beweren van wel. Bij het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) weten we uit onderzoek wel: géén grip op geld maakt ongelukkig.

De uitbraak van het coronavirus heeft voor onzekerheid en onrust gezorgd. Veel mensen voelen de coronacrisis in hun portemonnee. Het zijn tijden waarin het verliezen van grip op je geld op de loer ligt. Het Nibud heeft allerlei online tools en hulpmiddelen om te helpen bij je geldzaken. Voor degenen die grip hebben op hun geld en dat zo willen houden. Maar zeker ook voor hen die (even) de grip kwijt zijn en financiële zorgen hebben. Met deze nuttige tips en informatie over geldzaken krijg je zo (weer) grip op je geld. En dat draagt, in deze tijd, zeker bij aan een gelukkig en relaxed gevoel.

CHECK, PLAN, SPAAR, BEWAAR!

Heb je behoefte aan een handig hulpmiddel om grip te houden op je geld? De Nibud-vuistregels Check, Plan, Spaar, Bewaar helpen je hierbij. De vuistregels zijn duidelijk en makkelijk uit te voeren. Voor je het in de gaten hebt, is het al een gewoonte! Sommige dingen doe je misschien zelfs al. We zetten ze graag voor je op een rijtje.

CHECK: Hou je uitgaven bij en check je saldo minstens 1x in de week. Gaan je inkomsten omlaag? Check dan of je recht hebt op (meer) toeslagen om jouw inkomen aan te vullen. Gaat je inkomen omhoog? Dan raak je je recht op toeslagen misschien kwijt. Vergeet niet om veranderingen snel door te geven aan de Belastingdienst.

PLAN: Maak een overzicht (een begroting) van je inkomsten en uitgaven in je nieuwe situatie. Kijk kritisch naar jouw uitgaven. Wat levert het op als je overstapt naar een andere energiemaatschappij of telefoonprovider? Hoeveel abonnementen heb je en welke heb je echt nodig?

SPAAR: Spaar 10 procent van je maandinkomen voor je buffer, bijvoorbeeld van elke 500 euro, 50 euro. Zo heb je geld achter de hand als de auto of de wasmachine kapot gaat. Kun je die 10 procent (nog) niet missen? Spaar dan zoveel als mogelijk is. En zet het meteen apart als je inkomsten op jouw rekening staan. Dan is de verleiding minder groot om er alsnog allerlei (onnodige) aankopen mee te doen.

BEWAAR: Bewaar alle belangrijke documenten op een plek waar je ze makkelijk terug kunt vinden. In de Nibud Bewaarwijzer (op nibudbewaarwijzer.nl) kun je opschrijven waar je de documenten bewaart. Bekijk dagelijks of er (digitale) post is binnengekomen en neem 1x per week de tijd om je administratie bij te werken.

IN 5 STAPPEN JE ADMINISTRATIE OP ORDE!

Waar is die rekening ook alweer gebleven? Heb ik daar een herinnering van gehad? Of heb ik hem al betaald? De ene rekening komt per e-mail binnen, de andere staat in een online klantportaal of mijn-omgeving en de volgende wordt automatisch afgeschreven. Geen wonder dat je soms het overzicht kwijtraakt of belangrijke documenten over het hoofd ziet. Volg deze 5 stappen en houd grip op je administratie.

Bewaar je administratie op een geordende manier, en houd het bij:

  • eenmalig: administratie inrichten;
  • dagelijks: (digitale) post openen;
  • wekelijks: administratie bijwerken en betalingen doen;
  • maandelijks: bijzonderheden doornemen (met partner);
  • jaarlijks: administratie grondig opruimen.

Wil je weten hoe je de stappen kunt uitvoeren? Hier vind je tips om je administratie in te richten en bij te houden.

DE ‘ONZICHTBARE’ VASTE LASTEN

Films, series, muziek, mobiel internet, bloemen, boodschappenbox; overal kun je een abonnement op nemen. Fijn toch? Maar ondertussen zijn al die losse abonnementen gewoon vaste lasten. Dat wil zeggen dat je er een bepaalde tijd aan vastzit en er niet zomaar vanaf kan. Ook al zijn het allemaal kleine bedragen, bij elkaar opgeteld loopt het al snel flink op. En weet je eigenlijk wel hoeveel abonnementen je hebt? Weet je zeker dat je er nu niet een aantal vergeet? Gebruik de handige online Abonnementenlijst van het Nibud, daar kun je ze zó invullen. Ga naar nibud.nl/abonnementenlijst.

ZELF EEN BEGROTING MAKEN

Oeps, terwijl je je saldo checkt, zie je dat er een onverwachte afschrijving is gedaan. En het duurt nog een week voordat je geld weer gestort wordt… Herkenbaar? Het overkomt iedereen weleens, maar dat is een schrale troost. Het helpt om je inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten. Er zijn hier verschillende manieren voor.

NIBUD KASBOEK

Met het Nibud Kasboek (te bestellen via winkel.nibud.nl/kasboek) word je je bewust van onbewuste uitgaven. Alles wat je maandelijks uitgeeft, kun je daarin bijhouden. Als je al die onbewuste uitgaven over een langere periode bij elkaar optelt, kom je tot een aardig bedrag. Zo worden onbewuste uitgaven bewuste uitgaven en weet je meteen waar je op kunt besparen.

BEGROTEN VOLGENS EEN HANDIG STAPPENPLAN

Je kunt natuurlijk ook een begroting maken. Hoe je dat doet? Het Nibud heeft daar een superhandig Stappenplan voor. Kijk op nibud.nl/begroting.

Deel deze pagina