COLUMN

TITIA

IS NEDERLAND GEK GEWORDEN?

Hoe kan het ooit goed komen als dezelfde mensen aan het roer blijven die in staat waren om duizenden mensen de vernieling in te jagen en miljoenen mensen te kort te doen? vroeg Titia Beukema zich na de verkiezingsuitslag verbijsterd af. Ze is nog steeds niet van de schrik bekomen.

Soms word ik wakker en ben ik half slapend nog in het pre-verkiezingen tijdperk: opgewekt aan de slag om verbeteringen na te jagen en verslechteringen tegen te houden. Maar onder de douche realiseer ik het me weer: rechts heeft gewonnen!! De VVD is nog steeds veruit de grootste met meer zetels dan de linkse partijen bij elkaar. Rechts van de VVD is een groeiend aantal partijen, te klein, te extreem en/of te onbetrouwbaar voor regeringsdeelname, maar te groot om te negeren. En het CDA bestaat nog.

Bij het aankleden slaat de depressie toe. Tegenwoordig ben ik weer van de truien, de wereld is te koud en unheimisch voor het frivolere werk, het voorjaar ten spijt. En dan maar weer koffie en de laptop om aan de slag te gaan.

Wat bezielt Nederland? Alle onderzoeken laten zien dat de kloof tussen arm en rijk veel te groot is geworden, dat burgers door deze overheid standaard als fraudeurs worden bejegend, dat de bescherming van de kwetsbare groepen aan alle kanten faalt (jongeren, arbeidsbeperkten, kinderen in armoede), dat de menselijke maat in alle overheidssystemen is verdwenen en dat de zorg kraakt en piept. Maar wat doet de meerderheid van de kiezers? Ze kiezen weer de mannen die voor dit alles hoofdverantwoordelijk zijn, met Rutte als favoriet. Omdat hij zo’n goeie crisismanager zou zijn en rustig blijft in deze coronacrisis.

Hoe kan het ooit goed komen als dezelfde mensen aan het roer blijven die in staat waren om duizenden mensen de vernieling in te jagen en miljoenen mensen te kort te doen?

Maar er blijft hoop, over de bananenschil van Kasja Ollongren is Rutte bijna gestruikeld. Zijn selectieve geheugen en leugens maken hem kwetsbaar. Pieter Omtzigt leeft nog en de boosheid neemt toe. Onder de douche de volgende dag heb ik fantasieën over het voorbeeld van Greta Thunberg: waarom niet een estafette sit-in elke vrijdag voor de ministerraad? Waarom niet een massademonstratie na de zomer als het regeerakkoord weer niet zorgt voor een eerlijkere verdeling, voor betere sociale zekerheid en publieke diensten en voor een hoopvolle toekomst? Waarom niet een bezetting van het Plein? Dan trek ik met natte haren mijn werkplunje weer aan; er is nog veel werk te doen.

Titia Beukema (66) is actief bij FNV Uitkeringsgerechtigden als lid van de sectorraad, het sectorbestuur en een aantal werkgroepen. Ze woont samen en is moeder van drie volwassen kinderen. Haar oudste zoon heeft een beperking en daarom is ze lid van de FNV Wajonggroep Plus. ‘Hij maakt mij dagelijks duidelijk hoe hard actie nodig is, voor hem en zijn lotgenoten.’

Deel deze pagina