IN 'T KORT

VOEDSELBANKEN ZETTEN ZICH SCHRAP

Vanwege de coronacrisis is er een toename in het aantal klanten, van twee tot soms wel twintig procent, vertelt Pien de Ruig van Voedselbanken Nederland tegen Zorg + Welzijn. En deze eerste groei is volgens De Ruig pas het begin. ‘We zetten ons schrap voor wat komen gaat.’

RUIMHARTIGER BELEID JEGENS MENSEN MET SCHULDEN GAAT FNV NIET VER GENOEG

Vanwege de coranacrisis zijn de overheid en ook andere schuldeisers minder streng jegens mensen met schulden. De Landelijke Armoedecoalitie, waarin ook de FNV is vertegenwoordigd, had hierop aangedrongen. Maar de souplesse gaat de bond niet ver genoeg.

TIPS VOOR DIGITAAL SOLLICITEREN

Digitaal solliciteren is momenteel zo goed als de enige manier om een nieuwe baan te krijgen. Dat is even wennen. Voor sollicitanten en organisaties. Op YouTube zijn verschillende video’s met tips te vinden. Een kleine selectie:

DUIZENDEN HUISHOUDENS KUNNEN HUUR NIET MEER BETALEN

Bijna negenduizend huurders hebben zich sinds het begin van de coronacrisis gemeld bij hun woningcorporatie omdat ze de huur niet meer kunnen betalen. Dat meldt NRC op basis van een inventarisatie onder 197 corporaties. Volgens de krant bezitten die samen zo'n 1,6 miljoen sociale huurwoningen van de 2,4 miljoen die er in Nederland zijn.

MENSEN KUNNEN NIET RONDKOMEN VAN MINIMUMLOON

Het minimumloon is te laag om van rond te komen, zo becijferde het NIBUD onlangs voor de FNV. De bond voert al ruim een jaar actie voor verhoging van 10 naar 14 euro – waardoor ook de daaraan gekoppelde uitkeringen zullen stijgen.

FNV WAARSCHUWT VOOR ‘SUPER SYRI’

Nog geen week nadat fraude-opsporingssysteem SyRI in de ban werd gedaan door de rechtbank, lag er al een nieuw wetsvoorstel. Dit voorstel is nog minder begrensd dan SyRI. De FNV maakt zich zorgen en heeft het kabinet opgeroepen de wet uit te stellen.