KOSTENDELERSNORM

'IK HIELD 40 EURO PER WEEK OVER'

Tekst Eva Prins

De kostendelersnorm treft mensen die toch al weinig hebben, hard. Wat de FNV betreft wordt deze regeling voor bijstandsgerechtigden dan ook zo snel mogelijk geschrapt. Twee mannen over wat de kostendelersnorm bij hen aanrichtte. ‘Ik moest bij mijn zoon aankloppen om de huur te kunnen betalen.’

Mikayil Gören (56)

stopte achttien jaar geleden met zijn eigen telecombedrijf om voor zijn zoon Metin te zorgen. De jongen (nu 22) heeft het Asperger Syndroom (een vorm van autisme) en het Ehlers Danlos Syndroom, een bindweefselafwijking waardoor hij onder andere snel moe is. Gören heeft, sinds hij tien jaar geleden scheidde, alleen de zorg voor hem en leeft van een bijstandsuitkering van nog geen duizend euro per maand. Na toepassing van de kostendelersnorm moest hij bij Metin aankloppen om de huur te kunnen betalen.

Sjef Geurtsen (53)

ict’er en systeembeheerder, woont bij zijn ouders in een Limburgs dorp. Hij heeft er een kamer - en een eigen keuken en badkamer gemaakt. Niet uit keus, maar uit noodzaak. ‘Ik sta al 23 jaar ingeschreven bij de woningbouwvereniging, maar krijg geen sociale huurwoning. En met alleen maar tijdelijke banen en detacheringen is een huis kopen nooit een optie geweest.' Na toepassing van de kostendelersnorm moest hij zien te (over)leven van 5,33 euro per dag.

Wat is de kostendelersnorm?

Als een bijstandsgerechtigde met meer volwassenen (ouder dan 21) in één huis woont, wordt de kostendelersnorm toegepast. Oftewel: dan wordt de uitkering gekort. Hoe meer volwassenen in huis wonen, hoe lager de uitkering.
Het idee hierachter is dat de kosten voor het huishouden dan gedeeld (kunnen) worden, dus lager zijn. Uitzonderingen zijn er onder andere voor studerende kinderen.

Kijk hier voor meer informatie van de rijksoverheid.

Deel deze pagina